Kalender - september/mei 2023-2024


Folkduo Aigua - Noninó

Donderdag 23 mei 2024 om 20 15 uur 

Vanaf 20 april 2024 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Aigua (water) is het beste woord om het duo van Lies Hendrix en Joan Peiró Aznar te beschrijven. Water stroomt en verspreidt zich, bevriest en komt tot stilstand, kookt en loopt over, gutst of druppelt. Het borrelt, reist en meandert. Het is dynamisch, net zoals hun muziek. Lies en Joan duiken in de intimiteit van het geluid om een dialoog tot stand te brengen tussen gelijken, bescheiden en oprecht.

In het hart van het Valenciaanse land ontspringt hun laatste project, Noninó. Het is een eerbetoon aan het land waar Joan opgroeide en dat ook Lies verwelkomd heeft. Joans flamenco en jazz manouche worden verweven met Lies' folkmuziek om de dansen en muzikale tradities van deze plek te kleuren. De habanera's, jota's, mazurka's en wiegeliedjes golven tussen moderne harmonie en het vakmanschap van traditionele muziek, dat alles doordrenkt van improvisatie en glosa, gezongen poëzie.

Joan Peiró Aznar - gitaar, zang
Lies Hendrix - diatonische accordeon

 


Kalender - September/mei 2024-2025


Folkduo Viorel - Flandriens

Donderdag 5 september 2024 om 20 uur 

Vanaf 10 augustus 2024 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Viorel heeft een passie voor balfolk: muziek, vooral gemaakt om te dansen, gebracht door folk-flandriens Hartwin Dhoore op diatonische accordeon en Jeroen Geerinck op akoestische gitaar. Als soloartiesten toerden ze al enkele jaren doorheen heel Europa, Viorel is nu een nieuwe "etappe " op hun muzikale reis.

Vanuit hun jarenlange vriendschap vonden ze inspiratie in elkaars volharding om ook in de uitdagende periode 2020-2021 nieuwe muziek te blijven maken. Spontaniteit en puurheid gaan voorop bij het samen musiceren. Met een gloednieuw repertoire, gaan ze een directe connectie aan met de dansers: op zoek naar de "kern van balfolk" volgens Viorel.”

Hun debuut "Flandriens" bevat elf originele balfolk melodieën die de energie van hun live-optredens weerspiegelen. De nieuw gecomponeerde melodieën op dit album zijn het resultaat van co-writing sessies in het voorjaar van 2022. Hoewel Viorel voor een geluid gaat dat dicht bij de akoestiek van hun instrumenten blijft, zorgen de frisse arrangementen voor subtiel kleurspel en een ‘natural flow’ op deze plaat. Een fris album van twee gepassioneerde muzikanten die hun stiel kennen.


Olieux zingt Willem Vermandere

Donderdag  26 september 2024 om 20 15 uur 

Vanaf 5 september 2024 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Kleinkunst optreden ....

Philip Olieux (1969) woonde zijn volledige jeugd in Lauwe en is als het ware opgegroeid met de muziek van Willem Vermandere. Het volledige repertoire stond in de platenkast en wekelijks werd wel eens een LP afgespeeld.
Als kleine dreumes begreep hij niet goed waarom een foto van zijn grootvader op een van de platenhoezen stond en ook de lyrische teksten zaten toen nog vol geheimen, maar de muziek zorgde steevast voor een gemoedelijke en gezellige sfeer in huis.
Na wat trompetgeschal en percussiewerk bij de plaatselijke harmonie, koos hij uiteindelijk toch voor de gitaar als favoriet instrument en al vlug kwam de muziek van Vermandere terug om het hoekje loeren.
Philip zal jullie deze avond verblijden met de liedjes van Vermandere in hun puurste vorm; zang en gitaar. Tal van bekende nummers maar ook minder bekend werk passeren de revue...

 


Johan Decroos - MYTHES, MASKERS en MORAAL ( een mogelijk Bob Dylan verhaal ) 

Donderdag 10 oktober 2024 om 20 uur 

Vanaf 5 september 2024 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang € 8 )

Een lezing over Bob Dylan ...? Hoe begin je daaraan? Leven en werk van de man zijn te omvangrijk om te vatten in een momentopname en Dylanologen allerhande zouden als kraaien toekijken welke interpretatie afwijkt van een andere versie.
Via deze uitwaaierende lezing erkent Johan Decroos de zinloosheid van zo'n poging, maar voegt hij er niettemin een verrassende invalshoek aan toe. Als je over Bob Dylan niets met zekerheid kan zeggen, lukt het misschien wel om de mensen te belichten waarover hij schrijft en zingt. Kunnen we iets over Dylan leren door enkele personages in zijn oeuvre onder de loep te nemen? Woody Guthrie, Lenny Bruce, John Lennon? Blind Willie McTell, Sara Lownds en Rubin Carter? Helden, outlaws en muzes? Waarom en hoe bezingt Dylan hen? Het zijn mensen, ze dragen maskers en zo worden ze mythe. Zoals Bob Dylan zelf. Johan Decroos neemt je in dit verhaal mee op een bijzondere tocht langs stokoude folk, immer relevante morele inzichten, wisselende identiteiten en hoe dat allemaal ook vandaag nog betekenisvol is
Bio:
Johan Decroos is lector n.c. zedenleer en cultuuronderwijs aan de lerarenopleiding BaSO van Howest te Brugge. Hij studeerde in 1988 af als licentiaat Moraalwetenschappen aan Universiteit Gent en onderzocht in zijn thesis ook toen al verbanden tussen popmuziek, cultuur en maatschappelijke tendenzen. De fascinatie voor en verwondering over de popcultuur is gebleven en Bob Dylan is daarbij steeds een rode draad geweest, een neverending story zeg maar.

Omdat elke Dylanfan een eigen relatie heeft met de artiest, blijkt ook elk fanverhaal een uniek geconstrueerd Dylanverhaal te zijn. A Dylan Story. Zo zijn er veel.

Johan Decroos weigert zichzelf te benoemen als Dylanoloog. Dylanologen zijn volgens hem als theologen. Eindeloos verklarend wat er eigenlijk niet is. He's not there.


Mexicaans Belgisch duo : Ave de Bar­ro

Donderdag 24 oktober  2024 om 20 15 uur

Vanaf 24 september 2024 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Pure Mexicaanse trillende emotie

Denisse Vargas is een Mexicaanse zangeres die ons met haar emotioneel geladen stem meevoert naar het Mexico van de jaren 30 tot 60. We vergeten even de mariachibands en ontdekken traditionele bolero's en ranchero's, begeleid door Steven Vancoillie op gitaar. Met hun meeslepende muziek wil Ave de Barro, Vogel van Klei, de luisteraars even vleugels geven

 


Folkduo Alfred den Ouden & Gérald Ryckeboer

Donderdag 21 november 2024 om 20 uur 

Vanaf 22 oktober 2024 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Alfred den Ouden was in 1975 medeoprichter van het Dranouter Folkfestival. Na lange tijd bracht Alfred den Ouden twee jaar geleden met zijn trio opnieuw een album uit, ‘Live’. Het is een herdenken van zijn ondertussen 50 jaar oude LP ‘Traditional folk music from French Flanders’ uit 1974. Dit was slechts één van de vele muzikale projecten waar hij een bijdrage toe leverde.

Hiervoor ging hij aan de slag met een andere multi-instrumentalist, Gérald Ryckeboer. Ook hij is als eminence grise van vele markten thuis. Zo zocht hij het zowel in de jazz als in de Engelse en Ierse folk. Recenter ging zijn aandacht ook uit naar zijn eigen ‘Vlaamse’ traditie.

Samen pompen ze nieuwe energie in de aloude evergreens en minder bekende traditionals uit onze streken.

Alfred den Ouden:
gitaar, accordeon, Engelse concertina, Franglo concertina, mondharp, zang

Gérald Ryckeboer:
doedelzak, Uillean pipes, Northumbrian smallpipes, bouzouki, fluit, bodhran, zang


Bart Praet - Dawn ( folk ) 

Donderdag 12 december 2024

Vanaf 12 november 2024 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Het nieuwe solo werk van Bart Praet kreeg de titel « Dawn » mee, wat ochtendgloren betekent.

Een project dat hoofdzakelijk draait rond de snaren van de mandola. Aangevuld met toetsen.

Verschillende muzikale lijnen worden tot een geheel verweven door het inspelen met behulp van loops en het toevoegen van effecten.

Nu eens zacht en ingetogen, dan weer bruisend en uitbundig.

Op het programma staat compleet nieuwe (bal)folk muziek, met kruidige invloeden uit andere muziekstijlen.

In april 2023 kwam de eerste demo uit met muziek uit dit muzikaal project.

www.bartpraet.be


Pierrette COffrée - Kerst special nr2

Donderdag 19 december 2024 

Vanaf 20 november 2024 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang € 5 )

Tekst volgt nog ....


Folkduo - Simon Gielen/Johannes Uhlmann

Donderdag 23 januari 2025 

Vanaf 20 december 2024 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

De twee muzikanten ontmoeten elkaar voor het eerst op oudejaarsavond 2017 in Colditz kasteel in Duitsland. Er was daar een dansfestival bezig......
Na een urenlange sessie besloten ze om in de toekomst samen te spelen.
In juli 2018 ontmoeten ze elkaar een tweede keer in Dreiskau-Muckern bij Johannes thuis en na een week repeteren hadden ze hun eerste optreden in Colditz Castle voor Bal Folk.

Een nieuwe band was geboren!

 


Bart (Nassara) Massaer & Bernd Haerinck : Into the soul of the blues 

Donderdag 20 februari 2025 

Vanaf 20 januari 2025 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Met "Into The Soul of The Blues" brengen ze het boeiende verhaal van de Blues. In woord, beeld en muziek.

In een eerste deel "Into the Soul of the Blues" word er over het ontstaan van de blues in Afrika, de periode van de slavernij en de zang van de field-hollers op de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten verteld. Ze beschrijven het leven van de muzikanten die zwierven door de delta van de Mississippi en vertellen over de gouden jaren '20 met de opkomst van de Classic Female Blues.
In een tweede deel "The Blues had a baby named Rock 'n Roll" beschrijven ze de muziek tijdens de economische recessie van de jaren '30, het ontstaan van premature Rock 'n Roll in de jaren '50 en de folk-revival in de jaren '60, steeds refererend naar de Afrikaanse wortels van de bluesmuziek.

De interactieve presentatie wordt rijkelijk geïllustreerd met talrijke foto's, originele geluidsfragmenten en heel wat muziekvideo's. Tijdens de presentatie brengen ze enkele authentieke nummers uit de deltablues en de vroege Rock' n Roll, gespeeld op een resonator-gitaar en op een akoestische gitaar.

De live-muziek wordt ondersteund door percussionist Bernd Haerinck.

 


Sons of Sirius - Keltisch 

Donderdag 20 maart 2025 om 20 uur 

Vanaf 20 februri 2025 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Sons of Sirius hun 2de optreden in den doedelzak, met nieuw repertoire !!

 Duik in de mystieke wereld van folklore en muziek met de Sons of Sirius in Den Doedelzak! 

Bereid je voor op een onvergetelijke avond waar de grenzen tussen de oude en de nieuwe wereld vervagen. Op [datum invoegen], verwelkomt kunstkroeg Den Doedelzak, het kloppend hart van traditionele kunst in Kortrijk, het befaamde folktrio "Sons of Sirius" voor een unieke muzikale beleving. Met hun diepe wortels in de Keltische en Scandinavische muziektradities, belooft Sons of Sirius je mee te nemen op een betoverende reis door de tijd. Voel de aanwezigheid van oude goden en verdwaal in verhalen die in een verrassend nieuw jasje zijn gestoken. Van levendige dansmuziek die niemand stil laat staan tot gevoelige ballades die de ziel beroeren, deze avond heeft het allemaal.

Den Doedelzak, bekend als een bastion voor traditionele kunst, biedt de perfecte achtergrond voor deze magische avond. Nestel je in het romantische bruine café dat ademt met de sfeer van weleer en geniet van een uitgelezen selectie streekbieren en whisky die je smaakpapillen zullen verrassen. Laat je meeslepen door de warme klanken van Sons of Sirius in een omgeving die cultuur en gezelligheid ademt. Dit is een avond die je niet wilt missen.

Zorg dat je erbij bent en laat je hart sneller slaan op het ritme van de folk. Reserveer [datum en tijd invoegen] in je agenda en ontmoet ons in Den Doedelzak voor een onvergetelijke reis door de rijke geschiedenis van folk muziek. Tot dan!

 


Bart MJ De Cock ( Kadril ) - Verdrom 

Donderdag 17 april 2025 om 20 uur 

Vanaf 15 maart 2025 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Tekst volgt nog .....


BVBA Vandamme Trio

VOORSTELLING ALBUM ‘ALABADINE’

Donderdag 15 mei 2025

Vanaf 15 april 2025 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Arm aan arm wandelen, elkaar ondersteunend; dat is de betekenis van Alabadine. We zijn beter met twee, doorheen geluk en verdriet. Samen onderweg zijn, op ‘fadroei’, op ‘reibadei’, op ‘draai’, op ‘schok’ - noem het zoals je wilt. Zolang je maar thuiskomt. ‘Zimme’?

In de lente van 2023 bracht liedjesschrijver Sam Vandamme enkele begaafde, sympathieke muzikanten bijeen om zijn muziek te brengen voor het publiek. Sindsdien werkte hij samen met Jens Denturck (klarinet, zang), Wannes Vandewiele (viool), Stijn Oyaert (accordeon) en Jozef Vanhaecke (gitaar, zang) aan een repertoire vol originele nummers die nu gebundeld en uitgebracht worden onder de naam “Alabadine”.

De teksten zijn losjes-wel maar niet-altijd-even autobiografisch en beantwoorden met veel plezier aan de cliché's; over onderweg zijn en thuiskomen, zin en onzin, liefde en verdriet. Sterk geïnspireerd door groten als Willem Vermandere schrijft hij vooral zacht en herkenbaar, met veel aandacht voor rijm en ten slotte in eigen taal, het West-Vlaams.

De muziek wordt gerealiseerd door ‘den bvba’. Zij zorgen voor een muzikale gelaagdheid waarvoor men alleen maar dankbaar kan zijn, met zachtaardige ondersteuning enerzijds, en vele door elkaar verweven melodieën anderzijds.

‘Alabadine’ zal na het concert verkrijgbaar zijn op cd en vinyl.


Kalender - September/mei 2025-2026

 


Folkduo LAOUEN be/nl

Donderdag 4 september 2025 

Vanaf 4 augustus 2025 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €15 )

De wegen van Bert Leemans (chromatische accordeon) en Ies Muller (houten dwarsfluiten, bombarde) kruisten elkaar al vaak in allerlei projecten, en het werd hoogste tijd voor een duo. Voilá, hier is het! In een fijne dynamische melange vloeien Bretonse, Franse en Ierse melodieën, traditioneel en eigen werk, naadloos in elkaar over. De muziek van dit duo brengt je naar een andere wereld en nodigt meteen uit tot dansen.

Website: https://www.facebook.com/Laouen-571925990002251/ Minder weergeven


Moosjer ( Lieven Cardoen ) - Ortekè

Donderdag 18 september 2025

Vanaf 18 augustus 2025 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Moosjer brengt nummers over het leven, zowel in het Engels, Nederlands als in het West-Vlaams. Hij belicht soms de prachtige kanten van het leven en soms ook de minder fraaie. Hij bespeelt een akoestische, elektrische en zelfs een Weissenborn-gitaar, waarmee hij een breed scala aan muziekgenres vertolkt, van folk en blues tot kleinkunst en pop. Af en toe speelt hij een cover, aangepast aan de sfeer van het moment. Met 20 jaar ervaring heeft hij op diverse podia gestaan, variërend van intieme huiskameroptredens tot festivals, en altijd met een opmerkelijk talent om mensen met zijn muziek te verbinden. Hij maakt gebruik van een loopstation om gelaagdheid aan zijn optredens toe te voegen. Je kunt hem vaak bewonderen tijdens jamsessies in de Missy Sippy. Moosjer is Lieven Cardoen, geboren in Ieper en momenteel woonachtig in Gent, waar hij zijn passie voor muziek tot zijn hobby heeft gemaakt. In West-Vlaanderen staat "Moosjen" voor knutselen, experimenteren en groeien. Voor Moosjer symboliseert dit het idee van vallen en opstaan, keer op keer doorgaan, stap voor stap. Het staat ook voor het innerlijke kind in ons allen, dat hunkert naar spel en voortdurend verwonderd is over de wereld om ons heen. Live brengt Moosjer ook af en toe een contrabassiste mee!


Esi Nri

Duo accordeon/nyckelharpa

Donderdag 23 oktober 2025

Vanaf 23 september 2025 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Het muzikale duo Esi Nri laat je graag kennis maken met hun eerste CD "Graag traag, hier spelen wij". De unieke klanken van deze magische tweekoppige band verleggen de grenzen van accordeon en nyckelharpa. Hun muziek ontsnapt aan elk label en meandert op een reis van rustgevende intimiteit tot hypnotiserende repetitieve ritmes. Marjolein Cools, bekend van het veelgeprezen Aranis, bespeelt alle registers en tast de hoeken en kantjes van de accordeon af. Partner in crime Koen Vanmeerbeek beroert de wonderlijke nyckelharpa, een instrument met wortels in de oeroude Zweedse traditie. Je kent hem van dr. Eugène, die met hun sfeervolle akoestische muziek hoge ogen wierp, of van het grensverleggende SÒFA. Esi Nri wekt emoties op, neemt je mee op een betoverende reis en raakt je diep met hun betoverende composities. Alle liedjes zijn gecomponeerd vanuit die kleine leuke momentjes, uit het dagelijkse leven geplukt. Die momentjes die je later graag terug oprakelt. De herinneringen waar je warm van wordt. De momentjes die er toe doen. Mis deze kans niet om ondergedompeld te worden in de wereld van Esi Nri!
www.esinri.be

En via deze link zou je aan wat mooie foto's van ons moeten kunnen geraken: https://drive.google.com/.../1YPXV9mUcHjItu5kCDp92iQUQTKX...

 


Sander Braeckman

One man band blues en folk-troubadour

Donderdag 20 november 2025 

Vanaf  20 oktober 2025 kunt u reserveren via info@kunstkroegdedoedelzak.be - 30 plaatsen ( ingang €12 )

Sander Braeckman, de blues-troubadour van Erpe-Mere, zoals hij heet, heeft ons gisteravond verrast met zijn composities in patois aan de rand van Aalst, waarbij hij de Engelse covers van folksingers uit de Verenigde Staten of Ierland (waar hij enige tijd heeft doorgebracht).

Zijn rotsachtige stem en zijn boerenklink suggereren een archetype van een Vlaams personage dat ik in het verleden verschillende keren tegenkwam en met name vijftig jaar geleden een keramist uit Brugge met wie we met vlammen wisselden, hij de anarchist en ik de marxist.

Ik heb dat wantrouwen jegens de burgers beter begrepen nadat ik de bewonderenswaardige Mira (Fons Radermecker - 1971) heb gezien, waar de boer (Jan Decleir) met alle middelen de vrijheid van zijn Waterhoek verdedigt die de stadsbewoners willen belemmeren door een brug over de Schelde.

Dit kunstmatig en ijdel België, zoveel Vlamingen willen het niet, en om vele goede redenen. Wat ons betreft, het Land van Luik, we hebben er nog nooit een deel van uitgemaakt – of zo weinig – en we willen liever de blues met de jongens van Antwerpen, Gent of Brugge...

review in Folkmagazine

Sander Braeckman, folktroubadour en liedjesboer uit Erpe-Mere heeft een soloalbum ingeblikt. Zelf omschrijft deze zanger/muzikant zich als een mislukte poëet. Meteen goed voor een nummer op deze cd. De mooi uitgebrachte cd telt twaalf nummers. Zowel gevoelige songs als ritmische humoristische liedjes komen aan bod. In verschillende nummers laat Sander zich omringen door collega-muzikanten. Sofie Van Cauter neemt de klarinet en backing vocals op zich, Leentje De Vuyst horen we op harp en bij de backing vocals, Wido Uvin dan weer met gitaar en bas en Gertjan Alkemade speelt contrabas, melodica, accordeon, piano en zingt ook mee met de backing vocals. Sander is de afgelopen tien jaar onafgebroken met verscheidene muzikale projecten bezig geweest, o.a. Primates, Mourning Jack & De Merde Van Ier. Doorheen de jaren schreef hij een heel arsenaal aan liedjes waarvan er nu op zijn debuut soloalbum verschijnen. Nummertjes zoals ‘Als je boos bent’, ‘Buitenluchtblues’ en ‘Den ondergang’ – met mooi gitaarsolotje, komen aan bod. Ondersteund door akoestische gitaar en mondharmonica bezingt Sander onverbloemd de mooie en minder mooie kanten van het leven. Sander Braeckman zullen we zeker op verschillende podia nog aan het werk horen.https://vi.be/sanderbraeckman.