Kalender - september/mei 2023-2024


Folkduo Tandem : tandem on the road!

DONDERDAG 21 SEPTEMBER 2023 om 20 uur

€ 10 - tickets te koop vanaf 15 augustus 2023 

Spring op onze tandem en reis mee van de Vlaamse traditionele folk naar Ierse Jigs, Scandinavische polska's, naar de swingende Balkan tot helemaal bij Latijns-Amerikaanse salsa's. Tandem wordt bestuurd door Hendrik Wijnant op de geflipte gitaar en Elisabeth Fraeyman op de vingervlugge viool. Dans en spring, lach en swing, traan en zing #BeTandem.
Lange bio
Tandem is een jong duo bestaande uit Hendrik Wijnant aan de gitaar en Elisabeth Fraeyman aan de viool. Na vele jaren samen op Stage voor Traditionele muziek in Gooik te gaan, besloten ze om hun horizonten te verbreden. De zomer erna waren ze present op" Ethno Kroatië". Na vele ervaringen samen op de planken ontstond – onder de Kroatische zon – het idee om een duo te starten. Vandaag de dag staan Hendrik en Elisabeth samen op het podium onder de naam 'Tandem'. In hun muziek kan je een arsenaal aan stijlen ontdekken. Hun repertoire bestaat uit eigen nummers, gebaseerd op verschillende stijlen binnen de folkmuziek, van mazurka's en jigs naar Scandinavische polska's tot de opzwepende balkanmuziek. Tandem brengt een combi van swingende folkmuziek, stevige arrangementen met dolle energie, kortom de sleutels tot een groot feest!

In de zomer van 2019 maakte Tandem hun debuut op Gooikoorts internationaal Folkfestival. Daar kreeg het duo de kans om zich te laten zien op het vrij podium waar zowel dansers als luisteraars konden genieten van de swingende melodieën. Verder stond Tandem ook op de planken op verscheidene podia in België waaronder VLOT in Gent, t'ey in Belsele en Driekoningenbal in Gooik, main stage op Boombalfestival, ...


Pol Ranson : Over muzel en andere zakken

Donderdag 12 oktober 2023 om 20 30 uur

Tickets te koop vanaf 1 september - € 5

Muzikale vertelling rond de doedelzak

In dit boeiende verhaal rond het ontstaan van de doedelzak wil Pol Ranson enkele vastgeroeste misvattingen doorbreken. Nog veel te veel wordt automatisch de link gemaakt met Schotland. Nog steeds worden onze doedelzakspelers geplaagd met flauwe grapjes over het dragen van een rok en het al dan niet dragen van ondergoed daaronder.
Met dit verhaal moet duidelijk worden dat de doedelzak van oorsprong niet Schots is en ook niet Keltisch. Hoe de vork precies in de steel zit kan je van Pol Ranson horen in Kunstkroeg de Doedelzak op donderdag .. oktober om 20:00

Pol Ranson begon doedelzak te spelen in 1978 en de passie heeft hem sindsdien nooit meer verlaten. Daarnaast speelt hij ook diatonisch accordeon en blokfluit. Hij was en is actief in balorkesten en muzikale projecten zoals Alvendans, Het Brughs Pypersghild, Meander, Suave, ’t Heksebroed, Confrérie des Muchards de Saint-Druon. Sinds de opening van Kunstkroeg de Doedelzak is hij daar ook één van de vaste klanten.

 


Folkgroep Muze cant

DONDERDAG 26 OKTOBER 2023 om 20 15 uur

 10 € - tickets verkrijgbaar vanaf augustus 2023

 

Na jaren zowel nationaal als internationaal actief te musiceren in veel volksdansgroepen, groeit uit dit samenspel de folkgroep Muze cant.
Ze behouden hun knipoog naar de volksdansmuziek, maar pakken uit met een geheel eigen repertoire.
De band speelt mooie folk en andere melodietjes ,
op doedelzak, (dwars) fluit, accordeon, trekzak, gitaar, viool en hier en daar een streepje zang.

 


Alfred den ouden zingt Woodie Guthrie

( terug naar de wortels-back to the roots )

DONDERDAG 23 NOVEMBER 2023 om 20 15 uur 

 10 € - tickets verkrijgbaar vanaf september 2023

 

Alfred den Ouden op gitaar, zingt en vertelt over de legendarische Amerikaanse singer-songwriter Woody Guthrie.
Met enkele bewerkte traditionals uit zijn repertoire.

Songs van Artiesten (muzikanten) die hij rechtstreeks beinvloedde of mee samenspeelde zoals Pete Seeger, Leadbelly enz.....

Wie was Woody ? =

Woody Guthrie stierf op 55-jarige leeftijd in 1967. Hij is alom gekend als de beste Amerikaanse folkzanger en singer-songwriter aller tijden. Hij bracht politiek getinte liedjes, covers van stokoude traditionals, kinderliedjes en eigen composities in de vorm van liefdesliedjes en protestsongs.

De grootste namen uit de geschiedenis van de folkmuziek erkennen in Woody Guthrie hun peetvader en muzikale voorbeeld….


Joachim Wannyn - The road ( a folk singer's diary )

DONDERDAG 14 DECEMBER 2023 om 20 15 uur 

Tickets te koop vanaf 15 november 2023 - € 10

Joachim Wannyn groeide op in een muzikale familie en staat zowat twintig jaar op de planken met bands als Strograss, Les Invités en Het Kleinkunstkollektief. Nu tourt hij ook solo met een voorstelling rond zijn eigen omvangrijke repertoire, dat naast eigen songs ook een hele bibliotheek Ierse en Amerikaanse folktraditionals omvat. Hij vervlecht op subtiele wijze bekende en vergeten parels van zijn favoriete muzikanten uit dit rijke oeuvre met songs uit zijn recente plaat 'The Road'. Elke voorstelling is een unieke ervaring, dragend op een warme stem en virtuoze vingers. Een aanrader voor muzikale fijnproevers...
"Wat een heerlijke plaat is dit !" (Tom Theuns) / "Een pracht van een plaat waarnaar het zeer aangenaam luisteren is." (Antoine Légat) / "Fijne muziek met subtiele referenties naar groten zoals Paul Simon, Cat Stevens..." (Erwin Libbrecht)

https://www.facebook.com/joachimwannyn.artist/ vi.be/platform/joachimwannyn

 


Kerstspecial met Pierrette COffrée

DONDERDAG 21 DECEMBER 2023 20 UUR

Ingang € 5 - reserveren is mogelijk info@kunstkroegdedoedelzak.be

Laat je verrassen en meevoeren in het rijk der Verbeelding en Verwondering!
Woordkunstenaar & performer Pierrette brengt commedia met special guests Rudolf het Rendier en Guido Gezelle.
Ze metamorfoseert erfgoed op poëtische wijze in een hedendaags jasje, al dan niet met live-muziek.

Zij groeide op in een vlassersfamilie uit Moorsele en week uit naar Antwerpen, waar ze heden performt oa bij de Legendarische Dinsdagclub van Don Vitalski.
In Kortrijk bracht ze op het begijnhof een Timmermans novelle en een act voor het VlasmuseumTexture.

 


Folkduo Airboxes

DONDERDAG 18 JANUARI 2024 20 15 uur 

 12€ - tickets verkrijgbaar aan den toog vanaf november 2023

Airboxes is sfeervolle dansmuziek gebracht door het duo Bert Leemans en Guus Herremans op chromatische en diatonische accordeon. Bert (chromatisch) en Guus (diatonisch) zijn perfect op elkaar ingespeeld, de klanken van hun instrumenten smelten samen bij alles wat ze spelen en nemen je mee naar een magische wereld.

Hun afwisselend intieme solo’s en klankkleurijk samenspel zorgen voor een allesomvattend geheel.


Folkduo Wouter en de Draak

DONDERDAG 22 FEBRUARI 2024 om 20 15 uur 

 15 € - tickets te koop aan den toog vanaf 1 januari 2024

 

Wouter en de Draak komen uit Nederland, bestaan sinds 2014 en ze brachten in 2017 hun titelloze debuutalbum uit.

https://www.wouterkuyper.nl/groepen.../wouter-en-de-draak/

Joris Alblas (DADGAD-gitaar) en Wouter Kuyper bezorgen dansers en luisteraars “zo'n fijne kriebel in hun buik” (Folkforum.nl) met hun luisterrijke muziek. De sterke combinatie van trekharmonica en gitaar vormt het vertrekpunt voor hun veelzijdige dansmuziek. Een optreden van Wouter en de Draak dompelt haar publiek in een heel palet aan kleuren; van betoverend intieme mazurka's tot swingende scottisches met alle registers open. In de gelijkwaardige symbiose van beide instrumenten is een grote rol voor Joris' DADGAD-gitaar weggelegd; misschien is het daarom dat "Iers" nooit heel ver weg ligt in hun sound. Wouters sterke trekzakspel is verfrissend en heeft zijn wortels in de folkmuziek van West-Europa. Hun gezamenlijke voorliefde voor Bretonse muziek hoor je terug in dansen zoals de Gavotte de Montagne, Andro, Hanterdro, Gavotte de l’Aven of een Kost ar c’hoad die naast de gebruikelijke balfolk-ritmes op hun setlist staan.


David Ronaldo & the dice / Unplugged

DONDERDAG 21 MAART 2024 om 20 15 uur

€ 10 - tickets verkrijgbaar aan den toog vanaf jan 2024

David Ronaldo unplugged.
Met zijn band David Ronaldo & the dice " brachten ze reeds 2 albums uit.

Een mix van Bluesy Rootsrock en Americana tot Rock. Songs uit deze 2 albums worden naadloos afgewisseld met songs van David’s gitaar helden en favoriete singer songwriters (Neil Young, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Johnny Cash, Steve Earl, Jimi Hendrix, The Stones.......) en in een akoestisch jasje gestoken.
Gewapend met gitaar, gezegend met een rauwe doorleefde stem en ondersteund door een Bluesy Lead gitaar brengen David Ronaldo & Charly Verbinnen een intiem akoestisch concert in een sfeervolle setting.


Pete Morton / Folk singer and songwriter

Donderdag 18 april 2024 om 20 uur

 € 10 - tickets verkrijgbaar aan den toog vanaf maart 2024

De charismatische Engelse folk singer-songwriter Pete Morton staat bekend om zijn dynamische energieke stijl. Zijn liedjes bestrijken thema's uit het hele leven, van liefde tot politiek, van zeer persoonlijke verhalen tot wereldnieuws. Veel van zijn teksten zijn serieus en soms donker, maar bij 'the singer of hope' gloort er altijd hoop aan de horizon!

'Not only original, but a revelation'. The Guardian

'Pete is everything we want our singer-songwriters to be. Fiercely creative, proudly independent, skilful, talented and terminally unpredictable' MOJO

'Independent spirit and old school troubadour....he continues his merry niche' Froots Magazine


Folkduo Aigua - Noninó

Donderdag 16 mei 2024 om 20 15 uur 

Tickets te koop vanaf 10 april 2024

Aigua (water) is het beste woord om het duo van Lies Hendrix en Joan Peiró Aznar te beschrijven. Water stroomt en verspreidt zich, bevriest en komt tot stilstand, kookt en loopt over, gutst of druppelt. Het borrelt, reist en meandert. Het is dynamisch, net zoals hun muziek. Lies en Joan duiken in de intimiteit van het geluid om een dialoog tot stand te brengen tussen gelijken, bescheiden en oprecht.

In het hart van het Valenciaanse land ontspringt hun laatste project, Noninó. Het is een eerbetoon aan het land waar Joan opgroeide en dat ook Lies verwelkomd heeft. Joans flamenco en jazz manouche worden verweven met Lies' folkmuziek om de dansen en muzikale tradities van deze plek te kleuren. De habanera's, jota's, mazurka's en wiegeliedjes golven tussen moderne harmonie en het vakmanschap van traditionele muziek, dat alles doordrenkt van improvisatie en glosa, gezongen poëzie.

Joan Peiró Aznar - gitaar, zang
Lies Hendrix - diatonische accordeon

 


Kalender - September/mei 2024-2025


Olieux zingt Willem Vermandere

Donderdag  26 september 2024 om 20 15 uur 

Tickets verkrijgbaar vanaf 25 augustus 2024 - Toegang € 6

Kleinkunst optreden ....

Philip Olieux (1969) woonde zijn volledige jeugd in Lauwe en is als het ware opgegroeid met de muziek van Willem Vermandere. Het volledige repertoire stond in de platenkast en wekelijks werd wel eens een LP afgespeeld.
Als kleine dreumes begreep hij niet goed waarom een foto van zijn grootvader op een van de platenhoezen stond en ook de lyrische teksten zaten toen nog vol geheimen, maar de muziek zorgde steevast voor een gemoedelijke en gezellige sfeer in huis.
Na wat trompetgeschal en percussiewerk bij de plaatselijke harmonie, koos hij uiteindelijk toch voor de gitaar als favoriet instrument en al vlug kwam de muziek van Vermandere terug om het hoekje loeren.
Philip zal jullie deze avond verblijden met de liedjes van Vermandere in hun puurste vorm; zang en gitaar. Tal van bekende nummers maar ook minder bekend werk passeren de revue...

 


Mexicaans Belgisch duo : Ave de Bar­ro

Donderdag 24 oktober  2024 om 20 15 uur

Tickets te koop vanaf 1 september 2024

Pure Mexicaanse trillende emotie

Denisse Vargas is een Mexicaanse zangeres die ons met haar emotioneel geladen stem meevoert naar het Mexico van de jaren 30 tot 60. We vergeten even de mariachibands en ontdekken traditionele bolero's en ranchero's, begeleid door Steven Vancoillie op gitaar. Met hun meeslepende muziek wil Ave de Barro, Vogel van Klei, de luisteraars even vleugels geven

 


Folkduo - Simon Gielen/Johannes Uhlmann

Donderdag 23 januari 2025 

Tickets te koop vanaf 20 december 2024

De twee muzikanten ontmoeten elkaar voor het eerst op oudejaarsavond 2017 in Colditz kasteel in Duitsland. Er was daar een dansfestival bezig......
Na een urenlange sessie besloten ze om in de toekomst samen te spelen.
In juli 2018 ontmoeten ze elkaar een tweede keer in Dreiskau-Muckern bij Johannes thuis en na een week repeteren hadden ze hun eerste optreden in Colditz Castle voor Bal Folk.

Een nieuwe band was geboren!