Doedelzak-sessies 


Pol Ranson " Muzen en doedelzak verhalen "

                                  optreden van  25 september 2021                                             

Is een muzikaal autodidact. Heeft sinds zijn jeugdige leeftijd een sterke voorkeur voor Europese Volksmuziek. Gestimuleerd door de aanstekelijke sfeer van muziek en dans in de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie, de BJN, (nu JNM) nam hij een oude schoolblokfluit vanonder het stof en experimenteerde hij in de volksmuziek. Gefascineerd door de doedelzak leerde hij eerst de Bretoense bombarde te bespelen alvorens hij in 1978 zijn eerste doedelzak, van het type Musochá, aankocht . Een jaar later begon hij met het leren bespelen van het diatonisch accordeon, met evenveel passie als voor de doedelzak.


BIRCH-LOG BURNING 

Optreden van zaterdag 23 oktober

Twee mannen met gitaren.
Songs, feiten en verhalen over beatniks, hippies and all things rock&roll:

Electronic Press Kit – We Are Stardust

Wat is het bekendste gitaarakkoord uit popgeschiedenis?
Waar ging het eerste Popfestival door?
Wat hebben Neil Young, Elvis en The Sex Pistols met elkaar gemeen?

De voorstelling ‘We Are Stardust’ neemt het publiek mee op een muzikale verhalenreis doorheen de boeiendste periode van de moderne muziekgeschiedenis.
Met de biografie van Neil Young als rode draad vertelt, toont en speelt Birch-Log Burning de muziek van 1960 tot 1977, van Apache tot Never Mind the Bollocks, van The British Wave tot de Californische Folkrock.

Check de instagramtag #BLBVID of onze Youtube channel voor live video materiaal.

Kom zeker af ...


Duo Lode Buscan & Simon Gielen

Optreden van 4 december 

Draailier - diatonische accordeon 

In 2003 begon Lode Bucsan in de academie van Ieper het instrument draailier aan te leren. Onder toezicht van Jaak Devuyst en later Paul Garriau eindigde hij zijn studies als laureaat met grootse onderscheiding. Sinds 2010 is hij professioneel muzikant en graag geziene gast op podia in binnen- en buitenland. Als lesgever wordt hij soms uitgenodigd om workshops te geven in België en daarbuiten, daarnaast geeft hij ook les in de academie van Gooik. Na 2 masterclasses in Centraal Frankrijk gedaan te hebben bij Patrick Bouffard heeft hij zich gespecialiseerd in energieke dansbare folk. Lode's muzikale blik is heel ruim en concentreert zich niet alleen op traditionele folk, waar hij veel projecten in heeft, maar ook op ambient, rock, drone en experimentele muziek.Op dit moment doet hij dit met volgende groepen: Trio Alfred Den Ouden, BéNéLo, Trio RCB, Demenklang en Les vielles qui Dansent. Lode speelt op een draailier gebouwd in 1890 door Gilbert Nigout uit Jenzat, Centraal Frankrijk.

Simon Gielen is al sinds kinds af aan gepassioneerd door traditionele dansmuziek en speelt al 15 jaar diatonische accordeon. Hij volgde les bij Marinette Bonnert en Sophie Cavez en heeft stages gevolgd bij Bruno Letron, Didier Laloy en Martin Coudroy. Op dit moment speelt Simon bij BéNéLo, Firestarters of Leiden, duo Pilarts/Gielen en Diaton.

 


poezie-avond Ronny Van Caneghem & Bernard Noffels

DONDERDAG 13 JANUARI 2022 om 20 uur 

Ronny Van Caneghem, Menenaar op rust, maar afkomstig uit het Gentse..... om tot rust te komen schrijft hij veel teksten en gedichten in zijn mooie moedertaal !

In de tuin van het leven is onze taal, die alle dagen wordt gebruikt in onze gesprekken en geschriften, de beste meststof. Zeker in mijn gedichten waar een lach nooit ver weg is!

Georg Bernoff is het speelse pseudoniem van auteur en fotograaf Bernard Noffels uit Kuurne. Het eerste werk dat van zijn hand verscheen, was een gedichtenbundel in het jaar 2009, later volgde ook een fotoboek ‘Onderweg’. Nu pakte Bernard uit met een herwerkte versie van zijn eerste uitgebrachte gedichtenbundel, aangevuld met nieuwe teksten.


Hedwig "peep" Peetermans - Roots essentials & guilty pleasures

zaterdag 22 januari 2022 om 20 uur 

Hedwig "peep" Peetermans ook gekend onder de naam LEVIEN ,keert terug naar zijn muzikale roots met de solovoorstelling 'roots essentials & guilty pleasures'.
Een hommage aan artiesten zoals Tom Waits, Solomon Burke, John Hiatt, John Prine en vele andere aangevuld met enkele "guilty pleasures".......
Een rollercoaster die raakt tot in de diepste vezels...

Een aanrader..


Duo Buyse-Gevaert ‘- ChorOriginal’

zaterdag 26 februari 2022 om 20 uur 

                                

‘ChorOriginal’ brengt een ontdekkingsreis naar een bij ons wat onbekende muziekvorm uit Brazilië : de Choro. Deze muziekstijl ontstond aan het einde van de 19de eeuw in Rio de Janeiro. De muziek vermengt Europese volksdans en salon muziek (polka, scottisch, wals) met Afro-Braziliaanse ritmes en zowel Portugese als Indiaanse invloeden… Dit rijke Braziliaans patrimonium is eveneens een van de bron van de samba, de bossanova en heeft verschillende klassieke componisten en jazz musici geïnspireerd.

Op bandolim : Guy BuyseOp gitaar : Pierre Gevaert


Boekvoorstelling " Elfenbein" auteur Joost Pyck

DONDERDAG 24 maart  2022 OM 20:00

Na het eerste boek van Joost: Wat de Joost! Sprokkels uit Suid-Afrika, een bundel met kortverhalen, nu iets helemaal anders.
Het verhaal begint in Brugge, met als hoofdpersonage Geert, die je meeneemt op avontuur doorheen Zuid-Afrika en Namibië. Je reist als het ware mee, door de vlotte schrijfstijl en de goed uitgewerkte personages. Het is heel spannend en verrassend met af en toe de gebruikelijke humor en soms ook een ‘kwinkslag’ van de schrijver, waarvan het hoofdpersonage wel heel veel kenmerken vertoont. Wat waar en wat fictie is … ‘Joost mag het weten’.
Ondertussen leer je over kruiden en planten, sporen zoeken, gesteenten, steenkappen en over de eeuwenoude cultuur van de Bosjesmannen. De inheemse bevolking, welke Joost zo nauw aan het hart ligt, hun manier van leven dicht bij de natuur.
Net als je denkt dat het boek zijn einde nadert, komt er verrassend een tweede deel. Je merkt in alles dat Joost reeds lang in de regio woont, eerst in Namibië en vervolgens in Zuid-Afrika, waar hij van de weidsheid van de natuur houdt.
Verder is het ook een boodschap om mensen bewust te maken van de daar nog altijd welig tierende stroperij. Spijtig genoeg!
De illustraties in het boek zijn allemaal van de hand van Joost.
Trui Pyck
Het boek is via de webstek (www.pyck.org) te koop via voorintekening aan € 20 inclusief verzending.


De Calle " kleinkunst en protestliedjes

zaterdag 26 maart om 20 uur 

Hou je van kleinkunst muziek? Geniet je van de mooie teksten en de inhoud van kleinkunstliedjes? of protestliedjes met een inhoud die iets te zeggen hebben? Met een mening maar ook poëtisch..

Dan ben je aan het juiste adres...

Met ondertussen een heleboel eigen nummers in de stijl van grootheden zoals Boudewijn De Groot, Armand,.Wim De Craene.enz.. Schuift hij alle kroegen en evenementen af in België en Nederland.
Meezingen mag, ambiance is verzekerd.

zang, gitaar en mondharmonica.


Duo Mackie/Hendrix - Diatonische accordeon en viool

Donderdag 14 april 2022 om 20 uur

Op reservatie ( enkel 25 zitplaatsen ) - € 10 

Alan Mackie en Lies Hendrix vonden elkaar in 2015 onder de middernachtzon in Noord-Noorwegen. In die tijd waande Alan zich een jazzbassist en dacht Lies dat ze een taalkundige was. Enkele jaren, talloze kaneelbroodjes, nachtelijke kaartspellen en gefluisterde jams in Franse hotelkamers later weten ze dat ze het bij het verkeerde eind hadden: er gaat niets boven samen viool en accordeon spelen.


In 2022 giet Duo Mackie/Hendrix traditionele dansmuziek uit heel Europa en Noord-Amerika in de vorm van populaire balfolkdansen: Kentucky square dances worden jigs, hallings uit Värmland blijken Bretoense rijdansen en bourrées zijn bourrées. Mackies gevoel voor jazz- en bluegrassimprovisatie en Hendrix' harmonische intuïtie bouwen onverwachte bruggen tussen ogenschijnlijk onverwante tradities, met unieke en levendige dans- en luistermuziek als resultaat.

Hier is video van een eerder 'bluegrassy' nummer, dat Alan oorspronkelijk schreef voor een Amerikaanse kadril: https://www.youtube.com/watch?v=d9vqoCX5Bso). 

Daarnaast spelen we ook Franse en Scandinavische dansmuziek.

 


        LES VIELLES QUI DANSENT  - draailier duo 

     zaterdag 23 april 2022 om 20 uur 

 

Estelle BACQUAERT & Lode BUCSAN, een grensoverschrijdend duo, delen graag hun passie voor de dansen en muziek van hun streek, maar ook voor de draailier. Ze begonnen met het geven van dansworkshops. Estelle, met haar jarenlange ervaring in traditionele dansen, initieert overdag dans, begeleid door professionele muzikant Lode. 'S Avonds speelt Lode balfolk en begeleidt Estelle. Omdat ze veel positieve reacties kregen rond dit project, besloten ze om dit project verder te zetten en het "Les Vielles qui Dansent" te noemen. Na de vraag of ze ook concerten speelden, besloten ze om dit in duo ook te doen

Bourdonmuziek op zijn best: de klanken van een oude Niigout draailier (1890) en een moderne altdraailier mengen zich tijdens dit concert.

Een echte aanrader !!!!


SONS OF SIRIUS - Ardennia + Ierse jamsessie

Donderdag 22 september 2022 om 20 uur

Sons of Sirius, een folkband uit het Dendermondse: met één been in de Vlaamse klei, met het andere been over het kanaal. Uit deze spreidstand vloeit hun Keltisch geïnspireerde muziek voort: zowel traditionals als zelfgeschreven nummers passeren de revue, soms een luisternummer, dan weer een dansbaar deuntje. Kortom: het traditionele dorpsfeest in bandvorm.

Tinwhistle, viool, zangstemmen, gitaar en bodhran voeren de toon. Deze (vier)koppige band staat te springen om voor u te spelen.

In 2020, tijdens volle lockdown, brachten zij hun eerste album "Ardennia" uit. Ardennia is voor Sons of Sirius een beetje afscheid nemen én vooruitblikken: onze band speelde eerst vooral Ierse en Schotse traditionele muziek zoals The Dubliners, The Chieftains of the Tannahil Weavers. Doorheen de jaren voelden we toch echter de nood om een eigen sound te gaan zoeken en zelf folknummers schrijven die niet enkel traditie uitstralen, maar ook iets frissers in zich dragen. De CD bevat dus enkele bewerkingen van traditionele nummers, maar ook de eigen nummers die aangeven welke richting Sons zou kunnen uitgaan in de nabije toekomst. Ardennia verwijst uiteraard naar het eerste nummer op het album, maar ook naar de Ardennen: veel nummers van Sons of Sirius worden geschreven met plaatsen als inspiratie, maar ook goden, sagen en legenden passeren de revue.


Trio Alfred den Ouden - Lower countries trad.

Donderdag 20  OKTOBER 2022 om 20 15 uur

op reservatie ( enkel 25 zitplaatsen ) - € 7 entrée

Op 15 januari 2021 bracht Trio Alfred den Ouden hun eerste plaat "LIVE" uit. Deze groep rond folkpionier en de oprichter van het Dranouter festival, brengt hiermee een ode aan zijn bijna 50 jaar oude LP “Traditionele volksmuziek uit Frans-Vlaanderen”.

Begeleidt door de twee zeer bekwame muzikanten Lode Bucsan en Gérald Ryckeboer wordt deze muziek van een nieuwe energie voorzien die ze als “lower countries trad” beschrijven. In de brede Vlaamse folkscene zijn ze een unicum door hun aanpak van dit repertoire.

Live zijn ze op hun best: een uitgelezen selectie van bekende en minder bekende traditionals met daartussen sappige of interessante weetjes die Alfred verzameld heeft in zijn meer dan vijftig-jarige carrière.

 


TRIO TROTTOIR - accordeon meespeel ensemble

ZATERDAG 26 NOVEMBER 2022 OM 20 uur

Op reservatie (enkel 25 zitplaatsen) - Gratis entrée

TRIO TROTTOIR
Een accordeonistenduo met een hoek af… én een doe-het-zelforkest!

Romantische walsjes, gipsy tunes, folk, pop, uptempo ska,...
We pikken aanstekelijke melodietjes op en geven er graag een eigenwijze accordeontwist aan.
Trio Trottoir is pas compleet als zowel jong als oud met ons meespelen.
Kies je favoriete instrument uit de koffer en geef er een lap op!

 


ACTS OF MAN Akoestisch duo – Folk & Americana

ZATERDAG 25 FEBRUARI 2023 OM 20:15

Gratis optreden - reserveren is niet nodig

Roeland en Tom nemen je mee in hun akoestisch universum. Ze leggen hun ziel bloot in eigen songs en brengen covers met een boodschap. Ze bespelen diverse akoestische instrumenten en verzorgen afwisselend de lead zang.

Hun liefde voor rootsmuziek met wortels in country, blues en folk komt best tot uiting in een intieme setting.

Kortom voor wie houdt van het verfijnde snarenpicking en intieme folk.


Optreden Quetzal Duo - iniciales

donderdagavond 20 april 2023 om 20 uur 

10 € entrée

Quetzal Duo ontstond na een toevallige maar veelbetekenende muzikale ontmoeting aan de voet van de kathedraal van San Cristóbal de las Casas (Chiapas, Mexico) in de zomer van 2017, tussen de Mexicaanse zangeres Sofía Díaz Polo en Belgische gitarist Jasper De Kind. Het project begon vanuit het idee om te werken aan een Mexicaans repertoire, en langzaamaan leidde de affiniteit tussen onze idealen, percepties over muziek en onze esthetische en emotionele overtuigingen ons naar de Son Istmeño in het bijzonder, waar we de mogelijkheid voelen om te verkennen, ons te uiten en een persoonlijke benadering te creëren, in muziek die al zo lang bestaat en zoveel traditie achter zich heeft.

Tot nu toe focusten we vooral op de Son Istmeño, van de meest populaire en gekende liederen zoals La Llorona, La Sandunga en La Bruja, tot stukken in het Zapoteeks en minder bekend repertoire. Af en toe brengen we ook Mexicaanse stukken uit andere regio’s en periodes, die zowel bij onszelf als bij onze muzikale ideeën aansluiten. We beperken ons dan ook niet tot een enkel genre en blijven nieuwe muziek, emoties en ideeën verkennen via andere stijlen en vormen.